Jobstudenten: waar op letten?

 

Alles wat je moet weten als jobstudent!

Als jobstudent heb je heel wat rechten én plichten. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de regels rond studentenarbeid, zodat je geen verrassingen krijgt op vlak van belastingen, kinderbijslag of sociale zekerheid. We zetten voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje.

Hoeveel uur mag je werken?

In 2025 mag je als student maximaal 650 uur per jaar werken aan een verminderd RSZ-tarief van 2,71%. Dit is een verhoging ten opzichte van de 600 uur die golden in 2024. Je kan deze uren vrij verdelen over het hele jaar, er zijn geen beperkingen per kwartaal of per maand. Via de website studentatwork.be kan je op elk moment nakijken hoeveel uren je al gepresteerd hebt en hoeveel je er nog over hebt.

Een belangrijk aandachtspunt voor studenten die afstuderen: in het jaar dat je je diploma behaalt, kan je nog tot 30 september als jobstudent blijven werken. Daarna verlies je dit statuut.

Wat gebeurt er als je toch meer dan 650 uur werkt? Vanaf het 651ste uur werk je automatisch met een gewoon arbeidscontract waarbij normale sociale bijdragen van 13,07% worden afgehouden. Dit lijkt misschien nadelig, maar door deze hogere bijdragen bouw je wel sociale rechten op zoals recht op vakantiegeld, eindejaarpremie en pensioen.

Behoud je je kinderbijslag?

De regels rond kinderbijslag (in Vlaanderen het Groeipakket genoemd) verschillen naargelang je leeftijd. Tot en met de maand waarin je 18 jaar wordt, heb je sowieso recht op kinderbijslag, ongeacht hoeveel je werkt of verdient. Vanaf je 18de verjaardag tot je 25ste gelden er wel beperkingen. Je behoudt je recht op het Groeipakket als je niet meer dan 650 uur per jaar werkt met een studentenovereenkomst. Werk je met een gewoon contract, dan mag je maximaal 80 uur per maand werken. Vanaf 81 uur verlies je voor die maand je kinderbijslag.

Het is belangrijk om te weten dat je loon geen rol speelt voor het behoud van je Groeipakket. Er bestaat geen inkomensnorm, enkel het aantal gewerkte uren is bepalend. De exacte bedragen van het Groeipakket kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid of op www.groeipakket.be.

Belastingen voor jezelf en je ouders

Op vlak van belastingen zijn er twee aspecten waar je rekening mee moet houden: enerzijds of je zelf belastingen moet betalen, anderzijds of je nog fiscaal ten laste bent van je ouders.

Voor jezelf is de regel eenvoudig: je moet geen belastingen betalen zolang je bruto niet meer verdient dan 15.100 euro per jaar. Verdien je meer, dan zal je zelf belastingen moeten betalen op het deel boven dit bedrag.

Voor je ouders ligt het iets complexer. Zij krijgen een belastingvoordeel zolang jij fiscaal ten laste blijft. De grensbedragen hiervoor zijn lager dan voor je eigen belastingen en hangen af van de gezinssituatie. Als je ouders samen worden belast, mag je maximaal 7.965 euro bruto verdienen. Wordt één van je ouders alleen belast, dan stijgt dit bedrag naar 10.090 euro. Voor studenten met een handicap waarvan de ouder alleen wordt belast, ligt de grens op 11.952,50 euro. Deze bedragen gelden voor het inkomstenjaar 2023 en worden berekend na aftrek van sociale bijdragen.

Om te berekenen of je zelf belastingen moet betalen, wordt gekeken naar je netto belastbaar inkomen. Dit bereken je door van je bruto inkomen de forfaitaire beroepskosten af te trekken (30% voor inkomsten tot 18.399,98 euro, daarboven een vast bedrag van 5.520 euro). Als je onderhoudsuitkeringen ontvangt, wordt 80% hiervan meegeteld. Ook inkomsten als student-zelfstandige tellen mee, maar een leefloon niet. Je betaalt pas belastingen vanaf een netto belastbaar inkomen van 10.160 euro.

Het kan dus perfect voorkomen dat je niet meer ten laste bent van je ouders (waardoor zij meer belastingen betalen), maar dat je zelf nog geen belastingen moet betalen omdat je onder de grens van 10.160 euro netto belastbaar inkomen blijft.

Je arbeidscontract

Als jobstudent moet je altijd een schriftelijke overeenkomst hebben die door beide partijen is ondertekend. Zorg ervoor dat je zelf een exemplaar krijgt en bewaart. Een studentencontract mag maximaal 12 maanden duren en is altijd een contract van bepaalde duur.

De eerste drie werkdagen van je allereerste studentenovereenkomst bij een werkgever gelden automatisch als proefperiode. Dit hoeft niet apart in het contract vermeld te worden, het is wettelijk zo bepaald. Tijdens deze proefperiode kunnen zowel jij als je werkgever het contract stopzetten zonder opzegtermijn of vergoeding. Let op: deze proefperiode geldt maar één keer voor dezelfde job bij dezelfde werkgever. Als je het jaar erop opnieuw bij dezelfde werkgever gaat werken, is er geen proefperiode meer.

Je werkgever moet je ook een kopie van het arbeidsreglement bezorgen. Dit document bevat alle praktische afspraken en regels die in het bedrijf gelden.

Ontslag nemen of ontslagen worden

Hoewel een studentencontract voor een bepaalde duur is, kan het toch vroegtijdig beëindigd worden. Als je zelf ontslag wilt nemen, moet je een opzegtermijn respecteren. Bij een contract van één maand of minder is dit één dag, bij een contract van meer dan één maand bedraagt de opzegtermijn drie dagen. De opzegtermijn gaat altijd in op de maandag van de week volgend op de week waarin je je ontslag hebt ingediend.

Je moet schriftelijk ontslag geven via een aangetekende brief (verstuur deze ten laatste op woensdag) of door een ontslagbrief persoonlijk af te geven waarbij je een ondertekende kopie als bewijs houdt. Vermeld in je brief duidelijk de startdatum en de duur van de opzegtermijn.

Ook je werkgever kan je vroegtijdig ontslaan. In dat geval bedraagt de opzegtermijn drie dagen bij een contract van één maand of minder, en zeven dagen bij een contract van meer dan één maand. Net als bij je eigen ontslag gaat de termijn in op maandag van de week na de week waarin je het ontslag krijgt.

Tijdens de proefperiode van drie werkdagen kan zowel jij als je werkgever het contract onmiddellijk beëindigen zonder opzegtermijn. Bij ontslag om dringende redenen (zoals diefstal of agressie) kan je werkgever je met onmiddellijke ingang ontslaan, maar moet wel schriftelijk de reden meedelen.

Wat bij ziekte?

Word je ziek tijdens je studentenjob, dan moet je onmiddellijk je werkgever verwittigen. Binnen de twee dagen bezorg je een medisch attest, bij voorkeur aangetekend verstuurd. Bewaar zelf een kopie. Let op dat het arbeidsreglement of een CAO andere termijnen kan opleggen.

Ben je langer dan zeven dagen ziek, dan mag je werkgever je studentencontract opzeggen. Hij moet dan wel een opzeggingsvergoeding betalen die gelijk is aan de normale opzegtermijn.

Wat de ziekteverzekering betreft: tot je 25ste ben je normaal gezien ten laste van je ouders. Verdien je echter meer dan een bepaald grensbedrag per jaar, dan moet je zelf aansluiten bij een ziekenfonds en een bijdrage betalen. De eerste 650 uur die je werkt met een studentencontract tellen niet mee voor dit grensbedrag.

In de meeste gevallen heb je als jobstudent geen recht op loon tijdens ziekte. Alleen als je langer dan één maand bij dezelfde werkgever werkt én je een bediendencontract hebt van meer dan drie maanden, heb je recht op gewaarborgd loon tijdens je ziekte.

Arbeidsongeval

Als jobstudent ben je verzekerd tegen arbeidsongevallen, zowel op het werk zelf als onderweg van en naar het werk. Krijg je een ongeval, verwittig dan onmiddellijk je werkgever. Laat je onderzoeken door een dokter en stuur het medisch attest naar je werkgever (bewaar een kopie voor jezelf). Geef ook een seintje aan je ziekenfonds.

Elke werkgever is wettelijk verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet het ongeval binnen acht kalenderdagen aangeven bij de verzekeraar. De verzekeraar bepaalt vervolgens of je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt bent en voor welk percentage.

Via de arbeidsongevallenverzekering worden je medische kosten (dokter, apotheek, verzorging) terugbetaald en krijg je een deel van je loon uitbetaald tijdens je herstelperiode. Mocht je werkgever uitzonderlijk geen verzekering hebben afgesloten, dan ben je automatisch verzekerd via het Fonds voor Arbeidsongevallen.

Tot slot

Studentenarbeid biedt je de kans om werkervaring op te doen en bij te verdienen, maar het is belangrijk dat je de spelregels kent. Hou je aantal gewerkte uren goed in de gaten, check de gevolgen voor je kinderbijslag en belastingen, en zorg dat je altijd een correct contract hebt. Bij twijfel of problemen kan je steeds terecht bij je vakbond. Wij helpen je graag verder met al je vragen rond studentenarbeid!

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!