Geleidelijke werkhervatting na ziekte: je rechten en mogelijkheden
Ben je momenteel in ziekteverlof maar wil je graag tussen je behandelingen door weer aan de slag? Via een progressieve werkhervatting is dit mogelijk. Veel werknemers vragen zich af hoe ze dit kunnen aanpakken en welke opties er zijn. BBTK Limburg legt je graag uit hoe dit werkt.
De basis van progressieve werkhervatting
Een progressieve werkhervatting kan op twee manieren worden georganiseerd. Je kunt kiezen voor een officieel re-integratietraject, waarbij de arbeidsarts een centrale rol speelt, of voor een rechtstreekse overeenkomst met je werkgever. In beide gevallen is de toestemming van de adviserend arts van je ziekenfonds essentieel. Zonder deze toestemming riskeer je namelijk je recht op ziekte-uitkeringen te verliezen.
Flexibele aanpassingen op maat
Het mooie aan progressieve werkhervatting is dat er veel mogelijk is. Je oorspronkelijke arbeidsovereenkomst blijft bestaan, maar via een bijlage bij je contract kunnen tijdelijke aanpassingen worden gemaakt die aansluiten bij jouw situatie. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met minder uren, zoals 20 uur per week in plaats van 38 uur. Ook kun je afspraken maken over aangepaste werkroosters binnen de normale bedrijfsuren. Met jouw toestemming is het zelfs mogelijk om minder dan een derde van een voltijdse job te werken.
Ook het werk zelf kan worden aangepast aan jouw mogelijkheden. Je kunt tijdelijk lichter werk doen, waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt over de taken die je wel en niet uitvoert. Deze aanpassingen kunnen geleidelijk worden opgebouwd naarmate je herstel vordert.
Behoud van rechten en loon
Wat betreft je loon kunnen specifieke afspraken gemaakt worden voor het aangepaste werk. Als er geen specifieke afspraken zijn, wordt je loon berekend in verhouding tot je werkuren. Belangrijk om te weten is dat je in principe je extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen, behoudt, tenzij hierover andere afspraken worden gemaakt.
De werkhervatting is geen vaststaand gegeven, maar kan regelmatig worden geëvalueerd en aangepast aan je gezondheidstoestand. Dit maakt het mogelijk om je werklast geleidelijk op te bouwen op een manier die voor jou werkt. De duur van deze regeling wordt vastgelegd in de bijlage bij je contract, maar kan indien nodig worden aangepast.
Bescherming van je gezondheid
Je gezondheid staat altijd voorop. Als er tijdens je werkhervatting gezondheidsproblemen ontstaan, moet de arbeidsarts worden verwittigd. Je werkgever kan je ook vragen om contact op te nemen met de adviserend arts van het ziekenfonds als blijkt dat de werkhervatting te zwaar is. Het is belangrijk dat je hierin eerlijk bent en op tijd aan de bel trekt als het niet goed gaat.
Persoonlijk advies
Overweeg je een progressieve werkhervatting? Elk geval is anders en vraagt om een persoonlijke aanpak. Neem gerust contact op met je BBTK-afgevaardigde voor advies over jouw specifieke situatie. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes en het opstellen van de nodige documenten om je werkhervatting zo soepel mogelijk te laten verlopen.