Deconnectie


Het recht op deconnectie: uw recht om offline te zijn

In deze digitale tijd zijn we bijna constant bereikbaar via e-mail, WhatsApp en andere kanalen. De grens tussen werk en privéleven vervaagt hierdoor steeds meer. Om werknemers te beschermen, werd het 'recht op deconnectie' ingevoerd - het recht om na werktijd echt offline te kunnen zijn.

Voor wie geldt deze bescherming? 

Deze regelgeving is van toepassing op alle bedrijven met 20 of meer werknemers. Deze ondernemingen zijn wettelijk verplicht om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van digitale hulpmiddelen buiten de werkuren.

Concrete maatregelen 

Het recht op deconnectie wordt vertaald in praktische afspraken. Denk hierbij aan het niet hoeven beantwoorden van e-mails en telefoontjes buiten werkuren, het uitschakelen van servers na werktijd, en het gebruik van automatische afwezigheidsberichten. Ook moet duidelijk gecommuniceerd worden dat niemand verplicht is om buiten werktijd direct te reageren op werkgerelateerde berichten.

Vastlegging van afspraken 

Deze afspraken worden formeel vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) op bedrijfsniveau of in het arbeidsreglement. Als er al een cao bestaat op sectorniveau die deze zaken regelt, vervalt de verplichting om dit op bedrijfsniveau nog eens vast te leggen.

Bewustwording en preventie 

Naast het maken van concrete afspraken, moeten werkgevers ook bewustmakingsacties organiseren. Deze richten zich zowel op werknemers als leidinggevenden en focussen op gezond digitaal gedrag. Het doel is om een cultuur te creëren waarin het respecteren van privétijd vanzelfsprekend is.

Bescherming tegen moderne werkstress 

Deze wetgeving is er niet zonder reden. Een gezonde balans tussen werk en privé is essentieel voor het welzijn van werknemers. Het recht op deconnectie biedt bescherming tegen overmatige werkdruk, burn-out en stress door constante bereikbaarheid.

Ondersteuning door BBTK 

BBTK ziet erop toe dat deze regelgeving correct wordt toegepast en helpt bij het opstellen van goede afspraken. Bij problemen of vragen over het recht op deconnectie kunnen werknemers terecht bij hun BBTK-afgevaardigde of bij een van onze kantoren.

Heeft u vragen over uw recht op deconnectie of ervaart u problemen met de werk-privébalans in uw bedrijf? Neem dan contact op met BBTK Limburg. Onze medewerkers staan klaar om u te informeren over uw rechten, te adviseren bij problemen en te ondersteunen bij het maken van goede afspraken in uw bedrijf.

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!