Belastingaangifte 2024: nieuwigheden en dienstverlening BBTK

Vanaf begin mei zal Tax on Web beschikbaar zijn. Hieronder alvast een overzicht van de nieuwigheden in aanslagjaar 2024: 
  • Vanaf dit jaar staan de data voor het indienen van je belastingaangifte vast. Je aangifte moet dus worden ingediend online tegen 15 juli voor een gewone aangifte en tegen 16 oktober voor een complexe aangifte.
  • Je kan enkel inloggen met Itsme of jouw elektronische identiteitskaart (niet meer met een "token")
  • De huur kan niet altijd meer worden afgetrokken als beroepskost: indien het verhuurde pand uitsluitend bestemd is voor de huisvesting van een persoon of gezin, kan de huurder de huur niet aftrekken.
  • Consumptiecheques zijn belastingvrij. 
  • Meer voordeel op bidirectionele laadpalen. 
  • Meer inkomsten voor een kind zonder de status "persoon ten laste" te verliezen (7.010 euro voor inkomstenjaar 2023). 
  • Striktere regels voor inkomsten uit auteursrechten. 
  • Bevriezing van de indexering voor belastinguitgaven. De regering besliste destijds om de meeste maxima voor federale belastingverminderingen te bevriezen voor de in­kom­sten­jaren 2020 tot 2023. Deze omvatten uitgaven zoals, individuele levensverzekeringpensioensparen en rechtsbijstandverzekeringVoor het in­kom­sten­jaar 2023, d.w.z. voor de aangifte die je dit jaar indient, wordt de indexering voor de laatste keer bevrorenVoor het in­kom­sten­jaar 2024 worden de belastinguitgaven dus opnieuw ge├»ndexeerd.
  • De lening voor een tweede huis is nog steeds fiscaal aftrekbaar. Deze uitgaven kunnen aanleiding geven tot een belastingvermindering van 30 % tot een maximum van 2.350 euro (afhankelijk van je beroepsinkomen). Vanaf het in­kom­sten­jaar 2024 kun je, als je een nieuwe hypotheek afsluit voor een tweede woning, d.w.z. een woning die de belastingdienst niet als je "eigen woning" beschouwt, alleen nog de intresten aftrekken.
  • Hogere belastingvrije fietsvergoeding (0,27 euro per km). 

Hulp nodig met je belastingaangifte voor 2024?

Als lid van BBTK* kan u gratis uw belastingbrief door ons laten invullen.

Leden die reeds in het verleden volmacht hebben gegeven aan ons voor de belastingaangifte, mogen per mail, per post of via het onthaal de nodige fiscale fiches aan ons bezorgen gedurende de periode dat Tax-on-web beschikbaar is (admin.bbtkhasselt@bbtk-abvv.be). Wij brengen uw aangifte zo spoedig mogelijk in orde en brengen u hiervan op de hoogte. 

Leden die nog geen volmacht hebben gegeven, kunnen langskomen om deze volmacht in orde te brengen tijdens onze openingsuren. Neem zeker de fiscale fiches (hypothecaire lening, kinderopvang, giften, ...) mee samen met uw identiteitskaart en pincode (evenals deze van uw wettelijk samenwonende partner of echtgenoot). 

U kan de werkwijze om ons een volmacht te verlenen ook via mail ontvangen. Indien u een kaartlezer of itsme heeft, kan u dit bij uw thuis in orde brengen. 

* Aangifte personenbelasting: minimum 12 maanden lidmaatschap vereist. Voor bezwaarschriften voorgaande jaren: minimum 24 maanden lidmaatschap. Aangiftes voor niet-leden kunnen niet door ons ingevuld worden. 

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!