Te laat door de sneeuw?

 

Te laat op het werk door de aangekondigde sneeuw?

Het KMI kondigde voor gisteren (17 januari 2024) tot 10cm sneeuw aan. Op sommige plekken in Limburg lag er uiteindelijk "een klein beetje" meer... 
Fijn voor de kinderen op een woensdagnamiddag, minder fijn voor de mensen die nog de weg op moeten.

Gewaarborgd loon door overmacht?

Als je te laat of niet op het werk aankomt omwille van een onvoorziene gebeurtenis, maar je was wel op tijd vertrokken, heb je recht op gewaarborgd dagloon. We spreken over een overmachtssituatie.

OPGELET: De sneeuw werd vooraf aangekondigd. Er is dus geen sprake van overmacht. Je moet als werknemer de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om op tijd te komen.

Thuiswerkalarm?

De overheid heeft enkele jaren geleden beslist om bij te slecht weer een thuiswerkalarm in te voeren. Dat alarm treedt in werking zodra het KMI code oranje afkondigt omwille van het slechte weer. 

Als in een bepaalde provincie code oranje van kracht is, roept de overheid op om maximaal in te zetten op telewerk. Daarvoor kan je gebruik maken van occasioneel telewerk. Als de werkgever de werknemers die kunnen telewerken ook effectief laat telewerken, verminderen het aantal verplaatsingen. En dat biedt werknemers die wel op de werkvloer aanwezig moeten zijn, meer kans om op tijd te komen. 

Je werkgever is niet verplicht om je te laten telewerken bij een thuiswerkalarm. Het wordt enkel sterk aangeraden.

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!