Ziek tijdens je vakantie? Dit verandert er in 2024!

 

Bij arbeidsongeschiktheid tijdens je vakantie heb je als werknemer vanaf 2024 het recht om het overlappende deel om te zetten naar arbeidsongeschiktheid. Je moet hiervoor een geldig ziekteattest overmaken aan je werkgever en je tijdelijke verblijfplaats melden. Het arbeidsreglement moet tevens ook aangevuld worden met deze verplichtingen.

Wat moet jij doen als werknemer?

  • Je bezorgt een ziekteattest aan je werkgever
  • Je vermeldt je tijdelijke verblijfplaats indien je niet thuis zal verblijven

Het ziekteattest moet in een taal zijn die de werkgever begrijpt. Bovendien moet het attest de gebruikelijke verplichte vermeldingen van de arts bevatten: de vermoedelijke duur van de periode arbeidsongeschiktheid en of je je verblijfplaats wel/niet mag verlaten.

Wat moet de werkgever doen?

De bovenstaande nieuwe verplichtingen die de werknemer moet naleven moeten ook in het arbeidsreglement staan, uiterlijk tegen 1 januari 2024. 

Voor deze toevoeging moet de werkgever niet de wettelijk consultatie- en goedkeuringsprocedure volgen. Wel moet de werkgever de bekendmakingsverplichtingen naleven, dus een kopie van het nieuwe arbeidsreglement overmaken aan de werknemers, het nieuwe arbeidsreglement bewaren op de daartoe voorziene plaats en een kopie opsturen naar het Toezicht op de Sociale Wetten.

Over het gewaarborgd loon verandert de wet niets aan de verplichtingen van de werkgever, behalve dat de vakantiedagen die door een attest worden gedekt voortaan ziektedagen zullen zijn. Voor deze dagen is de werkgever gewaarborgd loon verschuldigd, ook wanneer de arbeidsongeschiktheid viel in een periode van collectieve vakantie. 

Bron: Acerta


Bij vragen mag u ons altijd contacteren op het nummer 011/26.09.00 of via admin.bbtkhasselt@bbtk-abvv.be

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!