Pensioenhervorming

 


Op 10 juli 2023 bereikte het kernkabinet een akkoord over de pensioenhervorming. Wat betekent de pensioenhervorming voor u?

Wie langer werkt, wordt beloond

Wie er voor kiest om niet te stoppen met werken op zijn vervroegde pensioenleeftijd maar verder blijft werken zal voortaan extra beloond worden.

Wie beslist langer te werken dan de vervroegde pensioendatum, zal niet alleen meer wettelijk pensioen opbouwen, maar heeft voortaan ook recht op een bonus. Die kan oplopen tot maximaal 22.645 euro voor wie drie jaar langer werkt dan de vervroegde pensioendatum. 

Het bedrag kan in één keer worden uitbetaald. Maar u kunt het ook laten omzetten in een maandelijkse lijfrente, die u dan opstrijkt boven op uw wettelijk pensioen tot het einde van uw leven.

Toegang tot minimumpensioen

Wie toegang wil krijgen, moet tijdens zijn loopbaan minstens twintig jaar hebben gewerkt. Daarin zitten ook de gelijkgestelde periodes, zoals ziekte. 

Het aantal gelijkgestelde periodes wordt zelfs uitgebreid om het verschil in loopbaan tussen mannen en vrouwen weg te werken. Ook preventieve werkverwijdering, omgezette moederschapsrust, vaderschapsverlof, adoptieverlof en pleegouderverlof worden als gelijkgestelde periodes in aanmerking genomen. Ook de thematische verloven, tijdelijke werkloosheid en tijdskrediet voor de zorg voor een stervende en voor een kind met een handicap komen in aanmerking.

Let wel, het minimumpensioen wordt proportioneel berekend volgens het aantal gewerkte (gelijkgestelde) dagen. Werkte u maar twintig jaar, dan krijgt u 20/45 van het minimumpensioen. Werkte u 45 jaar halftijds, dan krijgt u de helft van het minimumpensioen. Het minimumpensioen wordt ook pas uitbetaald op het moment dat u met pensioen gaat. 

Vandaag bedraagt het minimumpensioen bruto 1.637 euro per maand voor een alleenstaande en 2.045,60 euro voor een gezinspensioen.

Wenst u meer informatie? Neem gerust contact op met onze juridische dienst via 011/26.09.00 of via admin.bbtkhasselt@bbtk-abvv.be 


Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!