De werkgever dient maatregelen te nemen van zodra de actiewaarden voor de blootstelling aan warmte zijn overschreden. De actiewaarden voor blootstelling aan warmte worden vastgelegd aan de hand van de WBGT-index in functie van de fysieke werkbelasting. Dit is als volgt vastgelegd:
- 18° voor zeer zwaar werk: zwaar spitten en graven, beklimmen van ladders en trappen,...;
- 22° voor zwaar werk: spitten, zagen met de hand, schaven, kruiwagens duwen en trekken,...;
- 26° voor halfzwaar werk: timmerwerk of een tractor besturen;
- 29° voor licht of zeer licht werk: secretariaatswerk, het besturen van een wagen,...
Aan de hand van deze temperaturen dient de werkgever maatregelen te nemen. De werkgever kan de volgende maatregelen treffen:
- Collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikken stellen van de werknemers die aan rechtstreekse zonnestraling blootgesteld worden;
- Verfrissende dranken te voorzien, zonder dat u als werknemer er kosten aan heeft. Dit is steeds overeenkomstig het advies dat de preventieadviseur - arbeidsgeneesheer heeft gegeven;
- Kunstmatige verluchting voorzien in de werklokalen binnen een termijn van 48 uur vanaf dat de hinder wordt vastgesteld.
Als de hinder blijft aanhouden, dient de werkgever te voorzien in een arbeidsstelsel die de aanwezigheid op de werkpost afwisselt met rusttijd.