FAQ : Fietsvergoeding


Vanaf 1 mei 2023 gaan er enkele zaken veranderen voor degene die met de fiets komen. Hieronder geven we een antwoord op de meest gestelde vragen.

Vanaf 1 mei is de fietsvergoeding een plicht voor elke werkgever in de privésector. Het is dus een recht voor de werknemer, en geen gunst.
Elke werknemer in de privésector die regelmatig zijn woon-werkverplaatsingen met de fiets aflegt, heeft vanaf 1 mei 2023 recht op een fietsvergoeding.
Regelmatig kan betekenen: elke dag, één keer per week, tijdens de zomermaanden,… Het idee is dat een fietsvergoeding niet zal worden toegekend voor wie occasioneel de fiets neemt om naar het werk te gaan, bijvoorbeeld twee dagen per jaar omdat de auto binnen moet voor onderhoud.
Verplaatsingen met een gewone fiets of plooifiets, elektrische fiets of zogenaamde speed pedelec komen in aanmerking voor de fietsvergoeding. Er gelden wel beperkingen qua snelheid en motorcapaciteit. Komen niet in aanmerking: steps, hoverboards, rolschaatsen, skateboards, monowheels, (elektrische) segways.
Voor het jaar 2023 bedraagt de fietsvergoeding 0,27 euro per afgelegde kilometer en geldt voor een maximum van 40 kilometer per dag. Dit bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd.
Je kan voor de afzonderlijke delen van je route die je met de fiets doet, en ook voor specifieke periodes, een aparte vergoeding krijgen. Zo kan je zelfs een vergoeding krijgen voor het traject van huis naar het station, en van het eindstation naar je werk, of naar of van een ‘park and ride’. Ook kan je beslissen om enkel tijdens de zomermaanden met de fiets te komen, en daarvoor een fietsvergoeding te krijgen, op voorwaarde dat die zomerperiode niet gedekt is door een openbaar vervoersabonnement.
De vergoeding moet vanaf mei samen met je loon betaald worden.
Dat verschil van bedrijf tot bedrijf. Overleg met je delegee of de personeelsdienst of je werkgever hoe je je kilometers aangeeft, bijvoorbeeld via een Excel-bestand of een verklaring op eer.
Aan de lopende fietsvergoeding verandert er niets. Pas bij een nieuwe onderhandeling van cao kan dit herbekeken worden.
Sinds jaren is de fietsvergoeding vrijgesteld van belastingen (alsook sociale bijdragen) voor zolang die niet boven een bepaald bedrag per kilometer uitkomt. Vanaf 1 januari 2023 is de fietsvergoeding belastingvrij tot 0,27 euro per kilometer. Wat er daarboven bijkomt, moet je aangeven. Let op: als je werkgever je fietsvergoeding op je loonfiche 281.10 heeft ingevuld onder 18, c (‘Bijdrage in de reiskosten – ander vervoermiddel’) dan moet hij dat veranderen of je zal belastingen moeten betalen.

vragen? contacteer ons!

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!