Binnenkort niet meer de klok rond bereikbaar voor je werkgever?


Laptops, tablets, smartphones... Deze nieuwe technologieën hebben van jullie extreem verbonden werknemers gemaakt, die voortdurend in contact staan met je bedrijf. Op elk moment van de dag, in het weekend of zelfs 's nachts sturen sommige werkgevers je berichten waarin om een onmiddellijke reactie wordt gevraagd. Laten we wel wezen, buiten de werkuren hoeven bedienden niet bereikbaar te zijn voor hun werkgever (met uitzondering van leidinggevend en vertrouwenspersoneel dat niet onderworpen is aan de wet op de arbeidsduur). Door de algemene invoering van telewerk zijn de grenzen van je werkdag echter al te vaak vervaagd en is er te vaak misbruik ontstaan.

Dit heeft uiteraard gevolgen voor het evenwicht tussen werk en privéleven en voor je gezondheid. Veel werknemers hebben stress, een burn-out of aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

In het kader van de arbeidshervorming die op 29 september 2022 in het Parlement werd goedgekeurd, is het recht op deconnectie een echte vooruitgang of is het op zijn minst noodzakelijk dat hieraan wordt herinnerd!


Geldt dit recht op deconnectie ook voor jou?

Ja, als je werkt in een bedrijf met minstens 20 werknemers. Wij betreuren dat werknemers in bedrijven met minder dan 20 werknemers van dit recht worden uitgesloten en dus onterecht worden gediscrimineerd.  Is de boodschap dat er geen grenzen zijn aan het werk als je in een KMO werkt? Gelukkig gelden de wet van '71 en de meting van de arbeidstijd voor alle bedrijven!

Wat is het doel van dit recht op deconnectie?

Het doel van deze maatregel is dat je je buiten de werkuren op je privé- en gezinsleven kunt focussen. Er wordt een kader vastgelegd voor het niet-beantwoorden van e-mails of de telefoon buiten de werkuren.

Dit recht op deconnectie zal vanaf 1 januari 2023 in je bedrijf van kracht moeten zijn.

Hoe dit recht op deconnectie invoeren?

Er moet een bedrijfs-cao worden gesloten tussen je vakbondsvertegenwoordigers en je werkgever.

Deze cao moet het volgende vermelden:

  1. de praktische regelingen voor de toepassing van je recht om buiten je werkuren niet bereikbaar te zijn,
  2. de richtlijnen voor het gebruik van digitale hulpmiddelen om je rustperiodes, vakanties en privé-en gezinsleven te waarborgen,
  3. er moeten opleidings- en bewustmakingsacties worden georganiseerd over het verstandig gebruik van digitale instrumenten en de risico's die verbonden zijn aan overmatige connectie.

Als je in je bedrijf geen syndicale afvaardiging hebt, moet het arbeidsreglement worden aangepast om ten minste rekening te houden met deze richtlijnen en moet een kopie worden overhandigd aan de ambtenaar van het Toezicht op de Sociale Wetten.

Wat is de rol van je vakbondsvertegenwoordigers?

Aan deze overeenkomsten moet een echt debat voorafgaan. Je werklast en de instrumenten voor het meten van de arbeidstijd moeten worden besproken, ook in het kader van telewerk.

Je syndicaal vertegenwoordigers zullen hiervoor contact opnemen met hun bestendige secretarissen.

Waarom werk je na de werkuren? Is de werkdruk te hoog? Dit zullen je vakbondsafgevaardigden ook met je werkgever bespreken.

Deconnectie betekent ook de mogelijkheid hebben om niet met het werk bezig te zijn. Het moet haalbaar zijn om het werk af te krijgen binnen de voorziene arbeidsduur. Daarom mag deconnectie niet leiden tot een onrealistische werklast de volgende werkdag, rekening houdend met de situatie in de sectoren.

Uiteraard steunen wij het recht op deconnectie, maar dit recht bestond al sinds 1971 via de wet op de arbeidstijd en de registratie daarvan. Dit recht benadrukken is een goede zaak, maar het zou in principe overbodig moeten zijn.

vragen? contacteer ons

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!