Erkenning corona als beroepsziekte - uitbreidingVanuit de zorg stroomden de aanvragen voor erkenning van een corona-besmetting als beroepsziekte al massaal binnen. Voorlopig werden amper 2 patiƫnten erkend blijvend arbeidsongeschikt bevonden vanwege Covid-19. Het krijgen van een erkenning blijkt dus niet evident.

Nu gaat de deur ook open voor werknemers uit andere sectoren die besmet raakten op de werkvloer. Alle werknemers die Covid-19 opliepen na een uitbraak op de werkvloer, zullen een schadeloosstelling kunnen aanvragen. De regeling werkt met terugwerkende kracht van 18 mei 2020 en loopt al minstens door tot het einde van het jaar. Werknemers kunnen zich aanmelden bij de arbeidsgeneesheer. Wie erkend wordt, heeft recht op een terugbetaling van medische kosten en een compensatie voor eventueel loonverlies. Let op: Fedris kondigde al aan dat de behandeling van deze dossiers lang zal duren (minstens 6 maanden). 

Wat moet u doen? 

  1. Raakte u na 18 mei 2020 besmet op de werkvloer en kan u dit aantonen aan de hand van een laboratoriumtest? Vraag een attest op bij de bedrijfsarts. 
    • Uit dit attest moet blijken dat er minstens 5 bevestigde besmettingen waren in 2 weken in dezelfde werkruimte. Het moeten niet allemaal werknemers van het bedrijf zijn (het kan ook gaan om klanten, leveranciers, ...).
      • De arbeidsomstandigheden moeten de overdracht van het virus gemakkelijker gemaakt hebben (bv. moeilijk om afstand te houden).
      • Er moet een epidemiologische samenhang tussen die 5 besmettingen zijn, m.a.w. de besmette personen moeten elkaar gekruist hebben. 
  2. Neem contact op met BBTK voor verdere ondersteuning in uw dossier: admin.hasselt@bbtk-abvv.be of 011 26 09 00.
Datum herziening info: 13/01/2022

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!