Beste wensen & nuttige info

 

Beste leden,

Naast onze beste wensen voor het nieuwe jaar, willen we jullie ook nog onderstaande nuttige info bezorgen. Een bewogen jaar heeft immers gezorgd voor veel vragen en nieuwigheden voor ons allemaal. 

Allereerst kunnen jullie hier een overzicht vinden van de regels m.b.t. de eindejaarspremies in de verschillende sectoren. 

Tijdelijke werkloosheid - overmacht voor de opvang van een kind

Gaat de opvang dicht, of sluit de school van je kinderen (gedeeltelijk) omwille van het coronavirus? Wordt de schoolvakantie verlengd? Moet je kind in quarantaine of moet het afstandsonderwijs volgen? Je kan nu gebruik maken van 'tijdelijke werkloosheid - overmacht voor de opvang van een kind'. Wat je juist moet doen kan je terugvinden op de website van het ABVV: ABVV || Tijdelijke werkloosheid voor ouders wanneer school of opvang sluit en meer info op Schoolsluitingen en kinderopvang: welke oplossingen voor ouders? 

 

Ik moet in quarantaine – wat nu?

Enerzijds kan je telewerken indien je een telewerkbare functie hebt. Anderzijds kan je gebruik maken van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Enkel en alleen in onderling akkoord kan de werkgever van je vragen om verlofdagen of inhaalrust in te zetten. Voor meer info neem een kijkje op ABVV || Tijdelijk werkloos door corona: opnieuw vereenvoudigde procedure

 

Ik heb COVID – wat nu?

Het virus heeft je te pakken en je bent ziek? Dan heb je recht op gewaarborgd loon, tenzij de werkgever je voor dezelfde periode op tijdelijke werkloosheid heeft gezet. In dat geval dient de mutualiteit je te betalen. 

 
Afwezigheid voor COVID-19-test

Sinds 3 november hoef je geen contact meer op te nemen met je huisarts om een Covid-19-test te laten afnemen. Je kan anoniem enkele eenvoudige vragen beantwoorden op www.mijngezondheid.belgie.be. Afhankelijk van de antwoorden zal de tool aangeven of een (gratis) test nodig is of niet. Zo ja, dan krijgt de betrokkene een testcode waarmee hij een afspraak kan maken in een testcentrum, laboratorium of apotheek.

 

Deze afwezigheid wordt geregeld door cao nr. 160 van de NAR en wordt als gerechtvaardigde afwezigheid beschouwd.

 

De werknemer heeft het recht om van het werk afwezig te zijn om zich te laten testen op het Covid-19-virus op basis van de analyse en het advies van de Self Assessment Testing Tool.

De werknemer die het advies krijgt om zich te laten testen op het Covid-19-virus, krijgt een attest afgeleverd door deze tool. Dit attest geldt als afwezigheidsattest en dient als bewijs van het feit dat de werknemer een test op het Covid-19-virus heeft aangevraagd.

 

Hoe maak ik mijn werkloosheidsdossier makkelijk in orde?

Je kan je werkloosheidsdossier eenvoudig aanmaken via www.tijdelijkwerkloos.be en je dossier opvolgen via ABVV || Mijn ABVV.

 

ABVV dienst werkloosheid is bereikbaar via het nummer 011 22 97 77.

 

Ik heb specifiek een vraag voor BBTK – hoe bereik ik jullie?

Voor vragen m.b.t. lidmaatschap, juridische vragen of syndicale premies: admin.hasselt@bbtk-abvv.be of 011 26 09 00.

 

Wij zijn gesloten op 24, 27, 31 december en 3 januari. Bekijk onze openingsuren voor uitgebreide contactgegevens en openingsuren.


Met kameraadschappelijke groeten,

Het BBTK Team! 


Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!