Sinds vandaag woensdag 3 november hoef je je huisarts niet meer te contacteren om een coronatest te doen.
Concreet zullen mensen met Covid-19-symptomen via een website zelf kunnen beoordelen of ze zich moeten laten testen. Zij zullen anoniem eenvoudige vragen moeten beantwoorden en hun symptomen vermelden op www.mijngezondheid.belgie.be. Naargelang van de antwoorden zal het programma aangeven of een test nodig is of niet. In dat geval krijgt betrokkene een testcode waarmee hij of zij een afspraak kan maken in een testcentrum, laboratorium of apotheek. Het is dus niet meer nodig om de dokter te bellen.
Wat zijn de gevolgen voor de werknemers?
Momenteel is het wettelijk kader voor de regeling van afwezigheid van het werk in deze situatie nog niet klaar. Er werd aan de NAR gevraagd om een oplossing te zoeken, maar de opgelegde termijn van 3 dagen was te kort. Gezien de overbelasting van de huisartsen wilde de minister van Volksgezondheid absoluut doorgaan met de oprichting van de website.
Concreet betekent dit dat de werknemer na de aanvraag van een test in zelfisolatie moet gaan totdat het resultaat bekend is. De werknemer mag zich dus niet op zijn werkplek melden.
Bij dit type test ontvangt hij alleen een certificaat van de website waarop het testverzoek staat vermeld. Opgelet, dit getuigschrift geen recht geeft op een gewaarborgd loon of tijdelijke werkloosheidsuitkeringen.
Daarom is het aan te raden dat de werknemer contact opneemt met zijn of haar arts om een bewijs van arbeidsongeschiktheid of quarantaine te verkrijgen. Zonder getuigschrift loopt de werknemer het risico geen loon/werkloosheidsuitkeringen te krijgen voor de "verloren" uren.
Wij houden jullie op de hoogte van het verdere verloop.