Studiejaren afkopen: een goed idee?Over het afkopen van de studiejaren is al veel inkt gevloeid. Studiejaren afkopen om een hoger pensioen te krijgen, was al langer mogelijk. Maar op 1 december 2017 zal er een harmonisatie van de wet plaatsvinden: dezelfde regels zullen gelden voor ambtenaren, werknemers en zelfstandigen. Er wordt ook een overgangsperiode voorzien. Belangrijk om weten is dat het afkopen van de studiejaren in de privésector een gevolg is van het afschaffen van het gratis meetellen van de studiejaren voor sommige ambtenaren. Het gaat dus in feite om een besparing van de regering. Maar is het ook voordelig voor jou?

Wat is het?
Wie langer studeert, werkt doorgaans niet en bouwt dus intussen geen sociale rechten op. Ter herinnering: het aantal jaren dat je gewerkt hebt, speelt ook mee bij de berekening van het wettelijk pensioen. Door je studiejaren af te kopen, worden deze ook meegeteld in de berekening.  Let op: de studiejaren laten meetellen, wil niet zeggen dat je vroeger op pensioen kan gaan. Het heeft alleen een invloed op je pensioenbedrag. In de regel kost een studiejaar afkopen je zo’n € 1500, als je minder dan 10 jaar geleden bent afgestudeerd. Daarna zal het je meer kosten. Hoe dichter je bij de pensioenleeftijd bent, hoe duurder het zal zijn. De regularisatiebijdrage is wel fiscaal aftrekbaar. Je betaalt netto ongeveer de helft.

Omdat het gaat om een harmonisatie, wordt er ook een ‘overgangsperiode’ voorzien. Vanaf 1 december 2017 tot 30 november 2020 zullen alle werknemers, ook zij die al langer dan 10 jaar zijn afgestudeerd, de studiejaren kunnen afkopen tegen het gunsttarief van 1.500 euro. Een afgekocht studiejaar brengt zo’n 266,67 euro bruto per jaar op voor een alleenstaande. Een gezinspensioen stijgt per jaar met 333,33 euro bruto.

Welke studiejaren komen in aanmerking?
Elk studiejaar dat geleid heeft tot het behalen van je diploma hoger onderwijs, waarvan je de volledige cyclus hebt doorlopen. Beroepsstages die vereist zijn bij de studies tellen ook mee. Je kan nooit meer jaren afkopen dan het minimum aantal jaren nodig om het diploma te behalen. Deed je dus bijvoorbeeld 5 jaar over een 4-jarige opleiding, dan kan je slechts 4 jaar afkopen. Bisjaren tellen dus niet mee.

Is het ook voordelig?
Dat hangt af van je situatie. Wie nog geen 10 jaar geleden is afgestudeerd kan goedkoop de studiejaren afkopen. Maar het is moeilijk te zeggen of dit nog voordeel zal opleveren eens je eenmaal op pensioen kan. De regering sleutelt regelmatig aan de pensioenregeling en vele gunstige maatregelen zijn ondertussen afgeschaft. Ook de plannen van de regering om een pensioen met ‘puntensysteem’ in te voeren, zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien. Het afkopen van je studiejaren is dan wel relatief goedkoop, er is geen garantie dat het ook effectief een hoger pensioenbedrag zal opleveren.

Ook wie een loon heeft dat gelijk aan of hoger is dan het loonplafond voor de berekening van het pensioen heeft er geen baat bij om studiejaren af te kopen. Het pensioenbedrag is in dat geval al het maximum. Ter info: het loonplafond ligt voorlopig op € 53 528,27 per jaar. Verdien je dit bedrag of meer, dan kan je pensioenbedrag niet meer stijgen.

Is je pensioen niet zo veraf? Dan kan het eventueel wél interessant zijn. Tijdens de overgangsperiode betalen ook zij die al langer dan 10 jaar geleden zijn afgestudeerd het gunsttarief van € 1500 per studiejaar. Doe je dat bovendien nog dit jaar dan geniet je nog van het fiscale voordeel voor het jaar 2017. Zeker wanneer je geen volledige loopbaan hebt, kan dit voordelig zijn.

Het blijft natuurlijk moeilijk om advies op maat te geven. Daarom ontwikkelde het ABVV een tool waarmee je kan berekenen of het in jouw individuele geval de moeite waard zou zijn.


klik hier om dit te berekenen!

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!