Gewaarborgd loon bij meerdere perioden van ziekte

 

Soms is het niet altijd even duidelijk wanneer u nu recht heeft op gewaarborgd loon wanneer u achtereenvolgend om verschillende/dezelfde redenen afwezig bent. Hieronder schetsen we enkele situaties om duidelijkheid te scheppen.

Situatie 1

U bent als bediende meer dan 1 maand arbeidsongeschikt omdat u uw pols gebroken heeft. Aaneensluitend krijgt u de griep. Uw arts noteert op het ziekteattest dat het om een nieuwe ziekte gaat.

Heeft u dan opnieuw recht op gewaarborgd loon?

Neen, u blijft een uitkering van de mutualiteit omdat het werk tussentijds niet hervat werd.

Situatie 2

U bent als bediende meer dan 1 maand arbeidsongeschikt omdat u uw pols gebroken heeft. U gaat één week terug aan de slag. Dan krijgt u ineens de griep. Uw arts noteert op het ziekteattest dat het om een nieuwe ziekte gaat.

Heeft u dan opnieuw recht op gewaarborgd loon?

Ja, omdat er duidelijk genoteerd werd op het ziekteattest dat het gaat om een nieuwe ziekte. 

Let op: De werkgever heeft niet het recht om te vragen wat de specifieke nieuwe reden van arbeidsongeschiktheid is. Dit blijft steeds een onderdeel van uw privéleven. 

Situatie 3

U bent thuis met een burn-out voor meerdere maanden. U gaat één week terug werken, maar merkt dat het nog niet lukt. U valt terug ziek en brengt een ziekteattest binnen.

Heeft u dan opnieuw recht op gewaarborgd loon?

Neen, u bent hervallen in dezelfde ziekte binnen 14 kalenderdagen. U zal opnieuw een uitkering van de mutualiteit ontvangen.

Situatie 4

U bent 2 weken thuis met een burn-out. U gaat één week terug werken, maar merkt dat het nog niet lukt. U valt terug ziek en brengt een ziekteattest binnen.

Heeft u dan opnieuw recht op gewaarborgd loon?

Ja, want uw periode van 30 dagen gewaarborgd loon zijn nog niet uitgeput. De werkgever zal de dagen waarop het werk hervat zijn er tussenuit laten en daarna beginnen met doortellen tot de periode van 30 dagen bereikt is. 

Wat in geval van deeltijdse progressieve werkhervatting?

Indien u al langer dan 20 weken deeltijds progressief terug aan de slag bent, is de werkgever terug gewaarborgd loon verschuldigd indien u terug voltijds arbeidsongeschikt bent. Bent u minder dan 20 weken deeltijds progressief aan het werken, dan zal u opnieuw een uitkering van de mutualiteit ontvangen.

Bij vragen mag u ons altijd contacteren op het nummer 011/26.09.00 of via admin.bbtkhasselt@bbtk-abvv.be

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!