Het toekomstig wettelijk pensioenbedrag online op My pension


Via mypension.be kon u al zicht krijgen op de pensioendatum en het bedrag van de tweede pensioenpijler. Nu komt daar het bedrag bij van het wettelijk pensioen, de eerste pijler. De derde pensioenpijler, het individueel pensioensparen, vindt u niet terug op de site.

 Met de E-id en een kaartlezer kan iedereen vanaf die dag drie nieuwe zaken zien in Mypension.be:
  • het opgebouwd pensioen tot op dat moment (moest het pensioen nu opgenomen worden wat dus fictief is);
  • het wettelijke pensioenbedrag op de vroegst mogelijke pensioendatum;
  • het wettelijke pensioenbedrag op de wettelijke pensioendatum (65-66 of 67 jaar).
Door de vele inspanningen van de administratie van de Federale Pensioendienst en de Administratie voor zelfstandigen zal dus een raming van het gemeenschappelijk wettelijk pensioen voor gemengde loopbanen zichtbaar worden. Door de snel opeenvolgende hervormingen en de onduidelijkheid die hierover werd gezaaid, liep de lancering wat vertraging op.

Bovendien bevat het bedrag dat nu weergegeven wordt nog niet de hervormingen die beslist werden voor de periodes van werkloosheid én brugpensioen. Deze aanpassingen worden volgend jaar in het rekenprogramma ingevoerd.

Belangrijk!

Het zal mogelijk zijn om de impact van de nieuwe regeringsbeslissingen inzake gelijkgestelde periodes en eenheid van loopbaan op het pensioenbedrag te zien. Het is namelijk zo dat het momenteel geraamde pensioenbedrag berekend wordt aan de regels die nu van kracht zijn.
Op het moment dat de besparingen op periodes van werkloosheid en brugpensioen definitief worden ingevoerd in de rekenprogramma’s, wordt een nieuwe berekening gemaakt  en dan zal duidelijk worden wat er aan wettelijk pensioen wordt afgepakt.

We raden jullie dan ook aan om het geraamde wettelijke pensioenbedrag meteen af te drukken en bij te houden.  Eenmaal de nieuwe maatregelen van kracht zijn en ingebracht zijn in My Pension, een nieuwe berekening te maken zodat het verschil zichtbaar is..

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!