Ben je op zoek naar een volledig overzicht van je carrière, dan kan je daarvoor voortaan terecht op mycareer.be.
Mycareer.be is jouw persoonlijke online loopbaanoverzicht. Je vindt er al je vroegere en huidige jobs (als werknemer, zelfstandige of ambtenaar) en je periodes van inactiviteit (bijvoorbeeld werkloosheid). Daarnaast toont mycareer.be het loon dat je hebt verdiend en het aantal dagen dat je hebt gewerkt. Je krijgt ook een overzicht van wanneer je bijvoorbeeld loopbaanonderbreking of tijdskrediet hebt genomen.
Waarvoor gebruik je het?
- Om je anciënniteit aan te tonen voor een werkgever
- Om te kunnen inschatten of je in aanmerking komt voor bepaalde sociale voordelen (bijvoorbeeld tijdskrediet)
- Als geheugensteuntje bij het opstellen van je cv
- Om na te kijken hoeveel je vroeger verdiende
Hoe werkt het?
Ga naar mycareer.be en meld je aan met je elektronische identiteitskaart (eID). Je loopbaan ziet eruit als een tijdlijn. Als je daarop klikt, zoom je in op een bepaalde periode en zie je de naam van je werkgever en de periode van tewerkstelling. Je kunt ook een uitgebreid overzicht in tekst krijgen.
Waar komen de gegevens vandaan?
De gegevens in mycareer.be zijn afkomstig uit de aangiften die (onder meer) werkgevers, sociale verzekeringsfondsen, ziekenfondsen en uitbetalingsinstellingen regelmatig indienen bij de instellingen van de sociale zekerheid. Mycareer.be wordt automatisch bijgewerkt met de nieuwste gegevens en blijft zo altijd up-to-date.
Twijfel je toch over de juistheid van de gegevens? Dan kun je dat melden in de toepassing. Er wordt dan nagekeken wat er aan de hand is.
Nog niet volledig
Op termijn zou mycareer.be verrijkt worden met extra loopbaangegevens, zoals studentenjobs en leercontracten. En in de toekomst zouden ook andere diensten kunnen opgenomen worden, zoals je online pensioendossier mypension.be.
Maar er ontbreekt meer, zoals bijvoorbeeld de gegevens rond veiligheid en gezondheid op het werk. Nu worden door preventiediensten al gegevens verzameld en bijgehouden over bijv. werkgerelateerde risico’s. Die gegevens zouden ook opgenomen kunnen worden. Je zou je dokter dan makkelijk kunnen informeren over je professionele context. Bovendien kan dit meegenomen worden in het hele debat over zware beroepen en pensioen en kan het overzicht nuttig zijn in het kader preventie.
Wij denken echter ook aan wie minder goed of helemaal niet digitaal kan/wil werken. De overheid mag niet louter en alleen inzetten op digitale communicatie met burgers. Het moet nog steeds mogelijk zijn om via een meer ‘traditionele’ weg geïnformeerd te worden. Zo zou je je persoonlijk loopbaanoverzicht ook gewoon moeten kunnen aanvragen, of zouden 45-plussers regelmatig op papier een overzicht van hun carrière en een raming van hun pensioen moeten ontvangen.