Kan ik mijn vakantiedagen recupereren bij ziekte?Je bent ziek geworden vlak voor je vakantie. Kan je deze vakantiedagen nog recupereren?

Je arbeidsovereenkomst kan slechts door één wettelijke oorzaak geschorst worden. Het is daarbij de eerste schorsingsgrond die bepalend is. Met andere woorden de eerste reden van schorsing primeert.

Ziek vóór je vakantie

Als je ziek wordt vóór het begin van je vakantie, wordt de uitvoering van je arbeidsovereenkomst eerst geschorst door ziekte.
 
Je contract kan niet ook nog eens geschorst worden door de geplande vakantie, zelfs niet indien de vakantie al lang op voorhand gepland is.

Daarom verlies je je geplande vakantiedagen niet. Je hebt het recht om ze op een latere datum op te nemen. Tijdens de periode van ziekte ontvang je het normale gewaarborgd loon (max. eerste 30 dagen, daarna val je terug op een uitkering van de mutualiteiten).

Ziek tijdens je vakantie

Word je echter ziek tijdens de vakantie, dan is de uitvoering van je arbeidsovereenkomst als eerste reden geschorst door je geplande vakantie.

Je verliest dan spijtig genoeg wel de geplande vakantiedagen, ook al heb je er geen genot van.

Je zal voor deze vakantiedagen het gewone vakantiegeld ontvangen.


Indien je na afloop van je vakantie nog steeds ziek bent, ontvang je het saldo van het gewaarborgd loon.

Indien je bijvoorbeeld van 2 tot 13 maart vakantie neemt, maar ziek wordt op 10 maart, zal je op maandag 16 maart wanneer je het werk normaal gezien had moeten hervatten nog recht hebben op 24 dagen gewaarborgd loon (30 dagen – 6 dagen).

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!