Deeltijdse werknemers ook recht op 10 feestdagen per jaar?Voltijdse werknemers hebben recht op 10 feestdagen per jaar, maar dat geldt helaas niet altijd voor deeltijdse werknemers.

Het recht op de feestdag voor een deeltijdse werknemer hangt af van het vaste of variabele karakter van het uurrooster.

Deeltijdse werknemers met een vast uurrooster

De deeltijdse werknemers met een vast uurrooster hebben slechts recht op de feestdagen en vervangingsdagen die vastgelegd werden voor de voltijdse werknemers indien deze samenvallen met een dag waarop ze prestaties moeten leveren uit hoofde van hun werkregime, zoals opgenomen in hun arbeidsovereenkomst.

Met andere woorden, de deeltijdse werknemer die op basis van de aard van zijn tewerkstelling normaal niet werkt op de vervangingsdag van een wettelijke feestdag die op een zondag of een gebruikelijke rustdag valt, kan geen aanspraak maken op een andere vervangingsdag.

Deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster

De deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster hebben recht op alle feestdagen en vervangingsdagen die voorzien zijn door de wet of door een koninklijk besluit en die samenvallen met een dag waarop ze moeten werken volgens hun bekendgemaakte deeltijdse uurrooster. Moeten ze volgens hun bekendgemaakte deeltijdse uurrooster niet werken op een feest- of vervangingsdag (of werd het uurrooster niet bekendgemaakt), dan hebben ze geen recht op een betaalde vrije dag.
Om misbruiken te voorkomen heeft de wetgever in dit geval echter voorzien dat ze een bepaald bedrag moeten krijgen voor elke feest- en vervangingsdag die niet samenvalt met hun uurrooster.

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!