De te verwachten indexeringen juni 2017

HEEL WAT LONEN GAAN ER IN JUNI 2017 OP VOORUIT!

De levensduurte evolueert, je loon ook. Deze evolutie wordt de automatische indexering van de lonen genoemd. Het Paritair comité voor het beheer van gebouwen en voor de dienstboden is nu, na de indexsprong, eindelijk opnieuw aan de beurt. Het bedrag van je loon moet dus op 1 juni 2017 omhoog gaan.

WAT IS DAT, DE INDEX?

De prijzen van goederen die we dagelijks kopen gaan op en soms ook neer. Je loon volgt die beweging. Dat gebeurt automatisch, door ‘de index’. Dankzij dat systeem kan je er vrij zeker van zijn dat je met je loon elke maand ongeveer even veel kan kopen, ook al stijgen de prijzen. Je koopkracht blijft op die manier dus behouden.
Het vormt een automatische bescherming tegen stijgende prijzen.

HOE WERKT HET SYSTEEM?

In elke sector bestaan er andere afspraken rond hoe ‘de index’ werkt. In jouw sector wordt je loon om de twaalf maanden geïndexeerd, op een vaste datum.

Met meer vragen rond je index kan je steeds terecht bij de BBTK-afgevaardigde in je bedrijf of bij jouw BBTK-afdeling.

De regering-Michel voerde de ‘indexsprong’ door. Daarmee werd je loon bevroren: het steeg niet meer mee met de prijzen, die wel omhooggingen. Dat je loon nu opnieuw geïndexeerd wordt, betekent dus ook dat je ondertussen 2% koopkracht bent verloren. De indexering nu verandert daar niets aan. De 2% ben je helaas voor de rest van je loopbaan kwijt.

Hieronder kan je de lijst terugvinden van de verschillende PC's waar er vanaf 1 juni 2017 indexeringen van toepassing zijn:
  • PC 311  Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken +2%
  • PC 327.01 Paritair Subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven +2%
  • PC 330 Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten +2%
  • PC 330.01   Paritair subcomité voor de federale gezondheidsdiensten +2%
  • PC 330.02 Paritair Subcomité voor de bicommunautaire bedrijven +2%
  • PC 330.04 Paritair Subcomité voor de residuaire instellingen +2%

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!