Borstvoedingsverlof en borstvoedingspauze

Borstvoedingsverlof
 
Het is mogelijk om je postnataal verlof te verlengen om borstvoeding te geven. Er bestaan twee soorten borstvoedingsverlof voor werkneemsters uit de priv├ęsector:
  • ‘profylactisch’ borstvoedingsverlof, opgelegd om medische redenen. In deze periode krijg je via het ziekenfonds een ziekte-uitkering. Dit kan enkel als dit u door de arbeidsgeneesheer is voorgeschreven
  • borstvoedingsverlof dat wordt toegestaan (geen recht) door je werkgever of waar je via CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst - verzameling afspraken tussen werkgever en werknemers) recht op hebt. Dit verlof is onbezoldigd. Je moet bovendien een bijdrage betalen om een voortgezet recht op geneeskundige verzorging te hebben. Dit kan toegepast worden tot de 5de maand na je bevalling
Borstvoedingspauze

Naast borstvoedingsverlof bestaat er ook borstvoedingspauze. Je hebt recht op borstvoedingspauzes tijdens de werkuren tot je kind de leeftijd van 9 maanden heeft. Werk je minstens 7,5 uur per dag, dan heb je recht op 2 keer een half uur om borstvoeding te geven of melk af te kolven. Werk je 4 uur of langer per dag, dan heb je recht op een half uur. De tijdsduur van deze pauze (of pauzes) wordt beschouwd als normale arbeidsduur.

Je moet je werkgever in principe 2 maanden op voorhand verwittigen van je voornemen om borstvoedingspauzes te nemen. In samenspraak met je werkgever kan deze termijn ingekort worden.
Zorg ervoor dat je zeker een bewijs van deze aanvraag in handen hebt. Tijdens de borstvoedingsperiode geniet je immers van bescherming tegen ontslag (zie verder bij 4.5). Bij het begin van de borstvoedingspauzes - en nadien elke maand - moet je je werkgever een attest van Kind en Gezin (of ONE) of een medisch getuigschrift bezorgen.


Overzicht borstvoedingspauze

< 4 uur werken
Geen recht op pauze
≥ 4 uur werken
30 minuten pauze
≥ 7u30 werken
2 pauzes van 30 minuten – kunnen samengevoegd worden

 Voor meer info zie : http://www.abvv.be/-/verlofmogelijkheden-voor-jonge-ouders

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!