Loonindexering in september 2016

LONEN STIJGEN MET 0.23%

De levensduurte evolueert, je loon ook. Deze evolutie wordt de automatische indexering van de lonen genoemd. PC's 308 en 310 zijn nu opnieuw aan de beurt. Het bedrag van je loon moet dus op 1 juli 2016 omhoog gaan.

Wat is dat, de index?
De prijzen van goederen die we dagelijks kopen gaan op en soms ook neer. Je loon volgt die beweging. Dat gebeurt automatisch, door ‘de index’. Dankzij dat systeem kan je er vrij zeker van zijn dat je met je loon elke maand ongeveer even veel kan kopen, ook al stijgen de prijzen. Je koopkracht blijft op die manier dus behouden.

Het vormt een automatische bescherming tegen stijgende prijzen
.

Hoe werkt het systeem?
In elke sector bestaan er andere afspraken rond hoe ‘de index’ werkt. In jouw sector wordt je loon ge├»ndexeerd telkens als de gezondheidsindex met 2% gestegen is.

Met meer vragen rond je index kan je steeds terecht bij de BBTK-afgevaardigde in je bedrijf of bij jouw BBTK-afdeling.

De regering-Michel voerde vorig jaar de ‘indexsprong’ in. Daarmee werd je loon bevroren: het steeg niet meer mee met de prijzen, die wel omhooggingen. Dat je loon nu opnieuw ge├»ndexeerd wordt, betekent dus ook dat je ondertussen 2% koopkracht bent verloren. De indexering nu verandert daar niets aan. De 2% ben je helaas voor de rest van je loopbaan kwijt.


 

 

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!