Wegwijs als jobstudent
Werken als jobstudent in België brengt heel wat voordelen met zich mee, zowel voor de student als voor de werkgever. Toch zijn er enkele belangrijke regels en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lichten we toe hoe het zit met de werkuren, het groeipakket, belastingen en meer.
De 600-urenregel voor jobstudenten
Sinds 2023 kunnen jobstudenten in België jaarlijks 600 uren werken aan een verlaagde socialezekerheidsbijdrage van 8,13%. De student betaalt hiervan 2,71% en de werkgever 5,42%. Om onder dit voordelige regime te vallen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
- Je werkt met een studentenovereenkomst
- Je blijft binnen de limiet van 600 uren per kalenderjaar
- Je werkt niet wanneer je verplicht aanwezig moet zijn op school of campus
Je kunt de 600 uren spreiden over één of meerdere werkgevers. Belangrijk is dat je altijd een schriftelijke studentenovereenkomst hebt. Feestdagen na je tewerkstelling die nog betaald worden, tellen niet mee voor de 600 uren.
Werk je meer dan 600 uren? Dan gaat vanaf uur 601 de normale socialezekerheidsbijdrage van 13,07% af van je loon. Daar staat tegenover dat je dan wel recht krijgt op vakantiegeld en vakantiedagen.
Uitzonderingen en combinaties
- Als speelpleinmonitor kun je tot 25 kalenderdagen per jaar werken zonder socialezekerheidsbijdragen te betalen. Je kunt dit perfect combineren met de 600 uren onder studentencontract.
- In de horeca kun je als jobstudent kiezen tussen de 50 dagen gelegenheidsarbeid en de 600 studentenuren, of een combinatie van beide.
- Voor schoolverlaters gelden specifieke regels.
Je studentenuren opvolgen met Student@work
Via de online toepassing Student@work kun je op elk moment je persoonlijke teller raadplegen. Je ziet er hoeveel uren je al gewerkt hebt, voor hoeveel geplande uren je al een contract ondertekend hebt en hoeveel uren je nog kunt werken aan het voordelige tarief.
Wanneer je gaat solliciteren, kun je via Student@work ook een attest afdrukken met een code waarmee je (toekomstige) werkgever je resterende uren kan consulteren, zonder je detailgegevens te zien.
Impact op het groeipakket
Of je recht hebt op het groeipakket, hangt af van je aantal gewerkte uren en het type contract. Tot de maand waarin je 25 wordt, krijg je het groeipakket voor elke maand waarin je minder dan 80 uur werkt. De eerste 600 uren per jaar onder het verlaagde RSZ-tarief moet je niet meetellen, alle andere contracten wel.
Dit wordt maand per maand bekeken, dus een eventueel verlies van het groeipakket is nooit definitief.
Belastingen en ten laste blijven van je ouders
Of je belastingen moet betalen op je inkomsten als jobstudent, hangt af van het bedrag. Voor je inkomen van 2024 hoef je pas zelf belastingen te betalen als je meer dan 15.100 euro verdient. Je moet dan wel zelf je belastingaangifte invullen.
Opgelet voor te hoge inkomens, waardoor je niet meer fiscaal 'ten laste' bent van je ouders. Indien je als jobstudent geen andere inkomsten hebt, mag je in 2024 tot 12.422,50 euro belastbaar inkomen verdienen om nog ten laste te blijven van je ouders. Dit bedrag vind je tussen het netto- en brutoloon op je loonfiche.
600 studentenuren ook in 2025?
In 2023 en 2024 werd het jaarlijkse contingent van 475 uren opgetrokken naar 600 uren. Als de wetgever deze verhoging niet verlengt, valt het plafond in 2025 automatisch terug naar 475 uren. Er is wel een wetsvoorstel op til om de 600 uren te verankeren, maar dat is nog niet goedgekeurd. Voorlopig is het dus afwachten of je als jobstudent vanaf 2025 terug maximum 475 uren zult mogen werken aan verlaagd RSZ-tarief. We houden je op de hoogte!