Aanvraag onderbrekingsuitkering enkel nog elektronisch

 

Vanaf 1 juli 2024 moet elke aanvraag voor een onderbrekingsuitkering elektronisch ingediend worden bij de RVA.

Dit geldt voor loopbaanonderbreking, zorgverlof, ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, palliatief verlof, tijdskrediet (algemeen stelsel) en landingsbanen.

Deze elektronische indiening is verplicht vanaf 1 juli 2024 voor alle sectoren behalve die van het onderwijs, waar de verplichting pas ingaat op 1 oktober 2024.

Hoe?

In enkele klikken een online aanvraag indienen bij de RVA.

  1. Jij brengt als werknemer jouw werkgever op de hoogte
  2. Je werkgever vult het werkgeversdeel van de aanvraag in via de portaalsite van de sociale zekerheid.
  3. Daarna is het aan jou om het werknemersdeel in te vullen via de toepassing Break@work. Je identificeert je met de mobiele app itsme of met je elektronische identiteitskaart Hiervan ontvang je een samenvatting in je eBox (de digitale brievenbus waar alle overheidscommunicatie binnenkomt).
  4. Je krijgt de beslissing van de RVA (formulier C62) ook in jouw e-Box en niet meer op papier.

Let op

  • Je moet alle attesten die bij de uitkeringsaanvraag gevoegd moeten worden, bijhouden tijdens de hele duur van de onderbreking, verlengd met een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de eerste dag van het kalenderkwartaal dat volgt op het kwartaal waarin de betaling van de laatste uitkering plaatsvond.
  • Om je eBox te activeren, en dus de overheidscommunicatie op elektronische weg te ontvangen, moet je toestemming geven. Je kan die toestemming op elk moment intrekken. Geef je bij activatie een geldig emailadres op dat je regelmatig raadpleegt, dan kan je vanaf dan een melding krijgen zodra er een mededeling of document beschikbaar is in de eBox. Geef je geen geldig emailadres op, of geef je te kennen geen meldingen te willen ontvangen, dan moet je regelmatig je eBox gaan controleren om te zien of er nieuwe berichten zijn. Die mededelingen hebben immers soms dezelfde waarde als een aangetekende brief!

Aanvraag doen? Meer hulp nodig?

Wil je een aanvraag indienen? Wil je meer informatie? Surf naar Break@work, het online platform: www.rva.be/breakatwork

Heb je een vraag of een probleem bij het invullen? Raadpleeg dan de handleiding en instructiefilmpjes op deze RVA-website of contacteer ons via admin.hasselt@bbtk-abvv.be

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!