Werken op de dag van de verkiezingen 9 juni?

Binnenkort zijn er verkiezingen op Europees, federaal en regionaal niveau. Sommige werknemers zullen die dag echter moeten werken. 

Gaan stemmen? 

Een werknemer die moet werken, kan stemmen bij volmacht. Hij kan eender welke andere kiezer als volmachtdrager aanstellen: Stemmen met een volmacht | Verkiezingen BelgiĆ« 2024 - FOD Binnenlandse Zaken - Directie van de verkiezingen (fgov.be)

De werkgever kan je echter niet dwingen om bij volmacht te stemmen. De wet bepaalt dat de werknemer de mogelijkheid moet hebben om te gaan stemmen. Kan dit voor of na het werk of tijdens de middagpauze, kan er geen bijkomende afwezigheid verantwoord worden. Indien dit niet mogelijk is, kan de werknemer afwezig blijven gedurende de tijd die nodig is om te gaan stemmen. Let op: het betreft een onbetaalde afwezigheid. 

Wat als de werknemer moet 'bijzitten'?

De werknemer die liever wil gaan werken, kan een attest van de werkgever voorleggen om te bewijzen dat ze op het werk aanwezig moeten zijn. 

De werknemer die liever wil 'bijzitten', heeft anderzijds ook een geldige reden om afwezig te blijven van het werk. Let op: in de meeste gevallen krijg je deze dag niet betaald van de werkgever (tenzij je als bijzitter in een hoofd- of enig stembureau of hoofdtelbureau bent opgeroepen). 

De werknemer mag dus zelf kiezen of hij/zij liever willen werken of bijzitten. 

Vragen? Contacteer ons via admin.hasselt@bbtk-abvv.be

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!