Social profit - Internationale vrouwendag

Als vrouwen stoppen, stopt de wereld!

In tegenstelling tot wat verschillende reclamespotjes kunnen doen vermoeden, willen vrouwen meer dan enkel in de bloemetjes gezet worden. 8 maart is in de eerste plaats het moment voor vrouwen om hun plek op te eisen, een echte strijddag voor de rechten van de vrouw. In een sector als de social profit, waar ongeveer 70 procent van de werknemers van het vrouwelijke geslacht is klinkt die roep nog net iets luider. 
Deze datum herdenkt de historische staking van vrouwen in de textielsector in de Verenigde Staten, die o.a. streden voor betere arbeidsomstandigheden. Deze eis geldt vandaag ook nog steeds in onze sectoren: zorg, welzijn en de socioculturele sector. De loon- en arbeidsvoorwaarden in de social profit liggen vandaag nog steeds lager dan die in andere sectoren en hoewel we de laatste decennia ferme stappen vooruit hebben kunnen zetten zijn we er nog niet. 
BBTK blijft strijden voor meer personeel, betere loon- en arbeidsvoorwaarden en betere opleidingen in de social profit. We zijn er ook van overtuigd dat een collectieve arbeidsduurvermindering in de sector kan bijdragen aan een betere balans tussen werk- en privé en een hoger welzijn van de werknemers. Het is immers ook al meermaals wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen nog steeds het leeuwendeel van de zorgtaken, de zogenaamde onbetaalde reproductie arbeid in huis op zich nemen.
Daarom is het belangrijk dat we niet enkel op dagen als vandaag, maar altijd, blijven ijveren voor meer investeringen in de social profit. Mannen en vrouwen zij aan zij. Opdat de sector aantrekkelijk wordt én blijft voor bestaande en nieuwe werknemers. Kunnen we rekenen op jouw steun? 

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!