Verkeershinder op weg naar het werk

 


Te laat op het werk door verkeershinder: wat nu?

Met het nieuwe schooljaar dat ondertussen al een goede maand terug van start is gegaan en de universiteiten en hogescholen die ook terug begonnen zijn, neemt de drukte op de wegen weer toe. Diverse wegenwerken zorgen ook voor de nodige extra verkeersdrukte. Gebeurt er een ongeval op weg naar het werk? Dan is de kans groter dat je te laat aankomt op het werk.

Heb je recht op gewaarborgd dagloon wanneer je te laat aankomt op het werk?

Er zijn een aantal situaties waarin je recht hebt op het loon dat je normaal zou krijgen indien je je dagtaak had kunnen volbrengen. Dit noemen we het gewaarborgd dagloon.

Er moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn om hier aanspraak op te kunnen maken.
  • Je moet arbeidsgeschikt zijn op het moment dat je je naar het werk begeeft.
  • Je moet je normaal naar het werk begeven. De vertraging of afwezigheid moet toe te schrijven zijn aan een onvoorziene oorzaak en moet je overkomen op weg naar het werk. Het mag zich niet voordoen vóór je vertrek.
  • De oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet onafhankelijk zijn van jou als werknemer. Je moet er dan ook alles aan doen om een vertraging of afwezigheid te vermijden.
Als je aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet, spreken we dus van overmacht. Een onvoorzien ongeval op weg naar het werk, een plotse sneeuwbui of een onvoorzien glad wegdek kunnen beschouwd worden als een overmachtssituatie.

Bij vragen mag u ons altijd contacteren op het nummer 011/26.09.00 of via admin.bbtkhasselt@bbtk-abvv.be

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!