Vakantiedagen nog niet volledig opgenomen?

 December is weer bijna daar! Het is belangrijk om even  na te kijken of je je vakantiedagen allemaal hebt opgenomen of ingepland.

Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen

Volgens de wetgeving ben je als werknemer verplicht om je wettelijke vakantiedagen op te nemen tussen 1 januari en 31 december van het vakantiejaar. Je kan geen afstand nemen van je vakantiedagen.

Werk je als bediende? Dan krijg je je vakantiegeld in 2 delen uitbetaald. Het dubbelvakantiegeld ontvang je in de maand mei of juni. Het enkelvoudig vakantiegeld ontvang je als je de vakantiedagen effectief opneemt.

Werk je als arbeider? Dan krijg je jouw vakantiegeld in één keer uitbetaald door de rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). In dit bedrag zit zowel het enkelvoudig als dubbelvakantiegeld.

Recht op vakantiegeld voor niet opgenomen dagen?

Als je je vakantiedagen niet kan opnemen omwille van overmacht, dan krijg je het vakantiegeld voor deze niet opgenomen dagen uiterlijk op 31 december van het vakantiejaar uitbetaald. Het begrip overmacht mag ruim geïnterpreteerd worden denk maar aan moederschapsrust of ziekte,…

Als je echter vrijwillig kiest op je vakantiedagen niet op te nemen, dan heb je geen recht op vakantiegeld voor de niet opgenomen vakantiedagen. De werkgever dient wel te kunnen aantonen dat de werknemer de mogelijkheid is geboden om zijn of haar vakantiedagen op te nemen.

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!