Jobstudent? Vanaf januari mag je 600 uur werken!


Vanaf 1 januari 2023 mag je als student tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen, in plaats van 475 uur.

Opgelet: werk je als student soms in de socioculturele sector of de sportsector onder de regeling voor verenigingswerk? Dan moet je ervoor zorgen dat je niet meer dan 190 uur per jaar in dat systeem werkt. Heb je al meer dan 190 uur onder de regeling voor verenigingswerk gewerkt wanneer je begint te werken als student, dan worden die bijkomende uren van je studentenuren afgetrokken.

Wil je meer werken dan de 600 uur? Dat kan, maar vanaf het 601ste gewerkte uur gelden de normale sociale bijdragen.

Job in de zorg? Dan tellen je uren voor het eerste kwartaal van 2023 niet mee voor je 600 uur.

Meer werken betekent dat je ook meer zal verdienen maar blijf je dan nog 'ten laste' van je ouders? 'Ten laste' zijn betekent dat je financieel afhankelijk bent van je ouders, waardoor zij minder belasting betalen. Er zijn maximumbedragen die je niet mag overschrijden om ten laste te blijven van je ouders. Zodra we weten wat de maximumbedragen zijn vanaf 2023, informeren we je daarover.
Als je jonger bent dan 18, heb je altijd recht op kinderbijslag, hoeveel uur je ook werkt. Na die leeftijd hangt het aantal uren dat je mag werken af van je woonplaats.: In Vlaanderen en Walloniƫ mag je niet meer dan 600 uur per jaar werken.
Ja, dit gebeurt meestal via een voorstel van "vereenvoudigde aangifte", indien dit voorstel correct is moet je zelf niets meer doen. Kijk de vereenvoudigde belastingaangifte altijd na, indien je twijfelt kan je altijd bij ons terecht. Het maximumbedrag om zelf geen belastingen te moeten betalen verandert elk jaar en ligt voor het inkomen van 2022 (aanslagjaar 2023) op € 13 242,86.

vragen? contacteer ons.

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!