Jobstudent? Dit mag u niet vergeten!


Waar moet u nu rekening mee houden als jobstudent? Is dit enkel het aantal uren dat u maximaal mag werken of ook het bedrag? Wanneer bent u niet meer ten laste van uw ouders? Hieronder geven we op deze vragen een antwoord.

1. AANTAL UREN

Als jobsutdent mag u maximaal 475 uur per jaar werken aan een verminderd RSZ-tarief van 2,71%. Deze uren zijn vrij te kiezen over het hele jaar. Twijfelt u over hoeveel uren u nog mag werken? Surf dan naar studentatwork.be om na te gaan hoeveel uren u nog overheeft.

WAT ALS IK HIEROVER GA?

Als u over de 475 uur gaat, wordt dit vanaf het 476ste uur aanzien als een gewoon contract en gelden er hogere sociale bijdragen namelijk 13,07%. Daarnaast bouw je door de hogere bijdrage ook rechten op voor de eindejaarspremie, vakantiegeld, pensioen,...

2. KINDERBIJSLAG (GROEIPAKKET)

Tot de leeftijd van 18 jaar heeft u altijd recht op kinderbijslag, ongeacht hoeveel u werkt.

Van de leeftijd van 18 tot 25 jaar  kan u enkel werken als student en het groeipakket behouden als :

  • niet meer dan 475 uur per jaar werkt met een studentenovereenkomst (met verminderde sociale bijdragen)
  • niet meer dan 80 uur per maand werkt met 'gewoon' contract (met normale sociale bijdragen)
    Vanaf het 81ste uur verliest u het recht op kinderbijslag voor die maand

Voor het groeipakket speelt uw loon geen rol.

3. BELASTINGEN STUDENT

Als student mag u maximaal €13.242,86 per jaar bruto verdienen. Dit is na afhouding van sociale bijdrage en geldig voor inkomstenjaar 2022. Als u hierover gaat, betaalt u zelf belastingen.

4. BELASTINGEN OUDERS

Vanaf dat u onderstaande brutobedragen (na afhouding van de sociale bijdrage)overschrijdt, bent u niet meer ten laste bij uw ouders:

  • Ouders worden samen belast: € 7.272,50*
  • Ouders alleen belast: € 9.210*
  • Ouders alleen belast en jij een handicapt hebt: € 10.910 *

    * De bedragen gelden alleen als u geen andere bestaansmiddelen hebt dan het loon uit studentenarbeid en u geen werkelijke beroepskosten aangeeft.

CORONACRISIS

De regering heeft gedurende de coronacrisis maatregelen genomen die ook gevolgen hebben voor de regels op studentenarbeid. Wil je weten welke maatregelen en wat er juist veranderd is? Surf dan naar studentatwork.be --> Coronacrisis

vragen? contacteer ons!

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!