Handen af van de index!


Het is u ongetwijfeld opgevallen dat de prijzen in de winkels stijgen en de rekeningen duurder worden. Dit betekent met andere woorden dat de inflatie vandaag hoog is. Gelukkig hebben we dan ook de automatische indexering of ook wel de index genoemd.

De werkgevers maken van het moment gebruik om de automatische loonindexering onder vuur te nemen en willen dit aanpakken om hun eigen veilig te stellen. De BBTK is duidelijk: handen af van de index, niet vandaag, niet morgen, op welke manier dan ook. Want als ze de index aanvallen, dan vallen ze de verkeerde vijand aan.

Er wordt voor de komende drie jaar een stijging van  13% verwacht als gevolg van de inflatie. De energiecrisis en de oorlog in Oekra├»ne versterken deze inflatietendens.

De werkgevers proberen op verschillende manieren van de automatische loonindexering af te komen zoals een sociaal gecorrigeerde indexsprong waarbij de laagste lonen gespaard zouden blijven, een aanpassing van de korf of een vertraging van de index. Ook willen ze eventueel dat de index berekend wordt op het nettoloon en niet zoals nu op het brutoloon.

Maar het is tijd om al deze beweringen de wereld uit te helpen! De indexering is namelijk een bescherming tegen prijsstijgingen, zodat de koopkracht op peil gehouden kan worden.

De indexering draagt daarnaast ook bij aan de financiering van de sociale zekerheid en de belastingen. Als u minder kan kopen, kan er minder naar de sociale zekerheid gaan alsook ontvangt de regering minder belastingen. Als de koopkrach van de gezinnen (en het consumptieniveau) behouden blijft, komt dit de hele economie ten goede.

Wil je weten wanneer jouw loon geïndexeerd wordt? Neem dan een kijkje op onze nieuwspagina. Hier publiceren wij maandelijks de indexcijfers per sector.

Wij zijn altijd fel gekant geweest tegen elke poging om de automatische indexering te ondermijnen en zullen dat ook stellig en vastberaden blijven doen.

HANDEN AF VAN ONZE INDEXEN!

Bij vragen contacteer ons

Ontdek onze andere podcasts

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Wordt ook lid van het BBTK

Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een goede bescherming is dan niet overbodig. En dat is precies wat de BBTK doet: We helpen en verdedigen al onze leden. Vul in en sluit je aan!